پیکره مرد پارتی؛ کشف جالب باستان شناسان ایران ایتالیا
به گزارش فروشگاه کوچک، خبرنگاران: دومین فصل کاوش های باستان شناسی هیأت مشترک ایران و ایتالیا در کل چندار دره شمی به کشف آرامگاه دارای گور دخمه ای زیر زمینی منحصر به فرد و آثار تاریخی انجامید.

برای دیدن شاهکارهای تاریخ اروپا با تور ایتالیا همراه شوید.
به گزارش خبرنگاران، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، جعفر مهرکیان، سرپرست ایرانی هیأت کاوش باستان شناسی در کل چندار دره شمی ایذه خوزستان این مطلب را در ششمین نشست تخصصی پژوهشکده باستان شناسی اعلام نمود.
وی با بیان این که فصل دوم از کاوش در این محوطه بر اساس تفاهمنامه بین پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و مرکز پژوهش و کاوش های باستان شناسی تورینوی ایتالیا به سرپرستی ویتومسینا انجام گرفت، اضافه کرد: مستندنگاری و اسکن لیزر هوشمند سه بعدی نگارکنده ها و نوی کنده های سنگی و صخره ای الیمایی خونگ اژدر، خونگ یار علی وند و خونگ کمال وند دشت ایذه در قالب فصل اول کاوش در سال 1387 شروع و در سال 91 به انتها رسید.
مهرکیان با بیان این که با آنالیز ها مقرر شد تفاهمنامه همکاری به مدت 5سال دیگر تمدید گردد که بر این اساس دومین فصل کاوش نیز شروع و در سال 93 به اتمام رسید، با اشاره به وجود پیکره مفرغی بزرگ مرد پارتی که مربوط به دوره اشکانی است به بیان گذشته ای از کشف این پیکره و شروع کاوش های باستان شناسی در این محوطه تاریخی پرداخت.
وی اعلام نمود: این پیکره از پیشرفت ریخته گری شیوه فلزگری دوره تاریخی حکایت می نماید.
مهرکیان با بیان اینکه آثار باستانی کشف شده در دره شمی متعلق به میراث الیمایی ها است که این قوم نیاکان بختیاری ها هستند گفت: یافته های این فصل از کاوش شامل گورهای دخمه ای منحصر به فرد، درب سنگی بزرگ، سازه های معماری، مصالح ساختمانی، پاره سفال ها و... اعلام نمود.
این باستان شناس توضیح داد: محوطه تاریخی مورد کاوش در این فصل مجموعه ای از آرامگاه های پیرامون یک مکان آیینی و مقدس بوده که ویژگی معماری آن کاربرد سنگ به وفور در پوشش سقف و درب است.
سرپرست ایرانی هیأت کاوش باستان شناسی در کل چندار دره شمی ایذه با اشاره به کشف گور دخمه ای به ابعاد 3در 4 متر در این کاوش گفت: این گور دخمه ای که از نظر تکنولوژی ساخت بی نظیر است از یک پلکان و دو دهلیز در دوسوی آن تشکیل شده است که بقایای استخوان های حیوانات قربانی در آن به وفور مشاهده می گردد.
وی اضافه کرد: در ساخت این گور دخمه ای زیرزمینی با پوشش دو شیبه، از سنگ خشکه چین بدون استفاده از ملات بهره گرفته شده است؛ این نوع گورها متعلق به یک خانواده یا چند نسل بوده که هنگام دفن فرد تازه از جهان رفته قبر باز و مجددا بسته می شده است.
این باستان شناس اعلام نمود: در این نوع تدفین اشیا متعلق به فرد نظیر ظروف، ابزار ، پوشاک و ... دفن می شده است؛ همچنین یک درب بزرگ سنگی نیز در این کاوش کشف شد که سه سوراخ قفل و بست بر روی آن وجود دارد.
منبع: تسنیم