آیا رمزارزها به پول ملی آسیب می زند؟، همه چیز درباره تکنولوژی بلاک چین
به گزارش فروشگاه کوچک، یکی از موضوعاتی که در ماه های اخیر اهمیت ویژه ای پیدا نموده و در ایران نیز برای تصویب آیین نامه های آن اقداماتی از سوی دولت اجرا شده، موضوع بلاک چین و استخراج رمز ارز است. درباره رمز ارزها و مزایا و آسیب های آنان به پول ملی با میرسهیل نیکزاد مربی و مشاور حوزه فناوری اطلاعات به گفت وگو نشستیم.
با تور چین سفری فراموش نشدنی را تجربه کنید.
گروه علمی و دانشگاه خبرنگاران ـ مریم اویسی؛ یکی از موضوعاتی که در ماه های اخیر اهمیت ویژه ای پیدا نموده و در ایران نیز برای تصویب آیین نامه های آن اقداماتی از سوی دولت صورت گرفته، موضوع بلاک چین و استخراج رمز ارز است.
این دو واژه بیشتر از هر موضوع دیگری توانسته ذهن اقشار مختلف جامعه را به خود جلب کند و شاید موضوع بیت کوین و بلاک چین بیشتر از دلار و نوسانات آن در مرکز توجه رسانه ها نهاده شده است. برای آشنایی با مفهوم بلاک چین و کاربردهای آن با میرسهیل نیکزاد مربی و مشاور حوزه فناوری اطلاعات، عضو هیات مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح این گفت وگو را می خوانید:
فارس: در ابتدا برای مخاطبان مفهوم بلاک چین را به زبان ساده شرح دهید.
نیکزاد: بلاک چین روشی برای ثبت اطلاعات مالی است و در اولین کاربرد خودش برای بیت کوین استفاده می گردد. روشی است که در آن اطلاعات بدون داشتن ناظر متمرکز می تواند با توافق کامل بین تعدادی از افراد به اشتراک گذاشته گردد.
پیش از این اگر فردی می خواست اطلاعات منطقی خود را به ثبت برساند، باید از یک سرور استفاده می کرد، ولی بلاک چین مکانی است که افراد می توانند اطلاعات خود را به صورتی که همه افراد به آن دسترسی داشته باشند و بدون وجود یک ناظر منتشر نمایند. این کار شق القمری است که بلاک چین انجام داده است و بدون عضو مرکزی و بدون سرور، تراکنش های مالی در دسترس تمامی کاربران قرار می گیرد.
تمامی محاسبات مالی و تراکنش ها طوری در بلاک چین ایجاد می شوند که کسی نمی تواند ادعا کند این محاسبات غلط است، به خاطر اینکه تمام اطلاعات در بازه های زمانی تعیین در اختیار همه کاربران قرار می گیرد؛ به طور مثال بیت کوین هر 10 دقیقه اطلاعات را جمع آوری می نماید و منتشر می گردد. |
همه ویژگی بلاک چین
فارس: ویژگی های بلاک چین چیست؟
نیکزاد: تمامی محاسبات مالی و تراکنش ها طوری در بلاک چین ایجاد می شوند که کسی نمی تواند ادعا کند این محاسبات غلط است، به خاطر اینکه تمام اطلاعات در بازه های زمانی تعیین در اختیار همه کاربران قرار می گیرد؛ به طور مثال بیت کوین هر 10 دقیقه اطلاعات را جمع آوری می نماید و منتشر می گردد.
فارس: رمزارزها چگونه نوشته می شوند؟
نیکزاد: برای نوشتن رمزارزها هر رمز به رمز قبلی وابسته است؛ یعنی اگر بخواهیم یک بلوک اطلاعاتی ایجاد کنید، باید بلوک قبلی را داشته باشید و این بلوک ها مانند دانه های کاموا به هم وصل اند. اگر بخواهید رمزارز شخصی را از بین ببرید، باید بلوک های قبلی و بعدی آن را نیز از بین ببرید، لذا این کار غیرممکن است و نمی توان انجام داد.
رمزنگاری روشی برای جلوگیری از تقلب اطلاعاتی
فارس: کمی بیشتر درباره رمزنگاری شرح دهید.
نیکزاد: موضوع این است که رمزارزها طوری نوشته می شوند که از اطلاعات قبلی یک رمزارز برای ایجاد یک رمزارز جدید استفاده می گردد. به این روش، روش نوشتن بلاک چین می گویند. به این ترتیب اطلاعات در هر بازه زمانی در بلوک ها نوشته و بلوک ها منتشر می شوند.
این فناوری بلاک چین برای جلوگیری از تقلب در سطح اطلاعات است. البته که بلاک چین فقط به بیت کوین محدود نمی گردد.
نیکزاد: بله، افراد می توانند از کوین های دیگر استفاده نمایند و چند هزار بیت کوین وجود دارد، البته 70 تا 80 درصد از حجم بازار کلی برای بیت کوین است و بقیه به دلیل آنکه پذیرش کمتری دارند، کمتر بازار را در اختیار گرفته اند.
فارس: آیا افراد می توانند به جز بیت کوین از سایر کوین ها استفاده نمایند؟
فارس: دلیل محبوبیت بیت کوین چیست؟
نیکزاد: به دلیل آنکه بیت کوین بی طرف است، همه آن را قبول دارند و فرایند ثبت تراکنش های بیت کوین کاملا شفاف است.
ظهور بیت کوین از ژاپن
فارس: بیت کوین از چه زمانی ظهور کرد؟
نیکزاد: ایده بیت کوین سال 2008 توسط یک شخص یا گروه و با اسم مستعار ساتوشی ناکاموتو آغاز به کار کرد. با وجود آنکه این اسم به زبان انگلیسی نوشته شده، ولی اصلیت ژاپنی دارد و در زبان ژاپنی ساتوشی ناکاموتو بیش از 300 معنی دارد. اما یکی از معانی آن که به فعالیت آن مرتبط است، بنیاد ارتباطات هوشمند و یا بنیاد ارتباطات غیرمتمرکز است.
پیشنهاد ساتوشی ناکاموتو در فایل 9 صفحه ای ارائه شد و چون ایده پرداخت شبکه غیرمتمرکز بود، مورد استقبال نهاده شد.
فارس: سقف استخراج بیت کوین چه عددی است؟
نیکزاد: نحوه تعریف شدن پول در شبکه بیت کوین به معدل سقف تراکنش ها ربط دارد. البته 21 میلیون بیت کوین در دنیا می تواند استخراج گردد و تمام کسانی که کامپیوتر دارند و می توانند محاسبات انجام دهند، می توانند بیت کوین استخراج نمایند، تاکنون 17 میلیون بیت کوین استخراج شده است.
فارس: پس از استخراج این 21 میلیون چه اتفاقی می افتد؟
نیکزاد: بیت کوین ها که تمام شد مانند ظرفی که روغن آن پر گردد و روغن آغاز به گردش در موتور ماشین می نماید، بیت کوین ها نیز در گردش قرار می گیرند و قیمت شان بر اساس تراکنش ها تغییر می نماید.
فارس: در باره ماینرها شرح دهید.
نیکزاد: افرادی هستند که می توانند تراکنش های بیت کوین را ثبت نمایند. این تراکنش ها پس از انجام شدن باید در شبکه ثبت گردد که ثبت آنها نیاز به محاسبات دارد. لذا کسانی که این تراکنش ها را ثبت می نمایند، دستمزدی از این کار خود دریافت می نمایند. این افراد با آوردن ماینرها و استفاده از آنها این کار را انجام می دهند.
فارس: می توانید با ذکر یک مثال فرایند ثبت رمزارزها را شرح دهید.
نیکزاد: بله، ایجاد رمزارزها توسط یک برنامه کامپیوتری و با محاسبات پیچیده و طولانی انجام می گردد. وقتی شخصی تراکنشی را انجام می دهد، باید همه اعضا از این تراکنش آگاه باشند، لذا با وجود اینکه تراکنش منتشر می گردد اما هنوز ثبت نشده است. ثبت آن نیاز به سی پی یوهای بزرگ و قدرتمند دارد که به آن ماینر می گویند. پیش از این با تلفن همراه نیز امکان ماینینگ وجود داشت، اما الان که قدرت بیت کوین زیاد شده و در قسمت های مختلف کشورهای گوناگون به طور غیرمتمرکز انجام می گردد، پردازش داده ها نیز به کامپیوترهای قدرتمند و غول پیکر نیاز دارد.
این کامپیوترهای بزرگ با ثبت تراکنش ها بلوک های بعدی بلاک چین را تشکیل می دهند و دستمزدی بابت این کار دریافت می نمایند.
دستمزد ماینرها از ثبت اطلاعات
فارس: دستمزدی که ماینینگ ها دریافت می نمایند چه میزان است؟
نیکزاد: در هر دقیقه 12.5عدد بیتجوین به ماینرهای قبلی دستمزد و جایزه داده می گردد. در ابتدای کار بیت کوین و در 4 سال اول این عدد 50 بوده است که در 4 سال بعدی به 25 کاهش پیدا نموده و الان به 12.5 رسیده است. تا چند ماه دیگر که 4 سال سوم تمام می گردد، این عدد باز نصف شده و به 6.25 می رسد. همه این دستمزدها به این دلیل است که استخراج بیت کوین کار سختی است.
وقتی شخصی تراکنشی را انجام می دهد، باید همه اعضا از این تراکنش آگاه باشند، لذا با وجود اینکه تراکنش منتشر می گردد اما هنوز ثبت نشده است. ثبت آن نیاز به سی پی یوهای بزرگ و قدرتمند دارد که به آن ماینر می گویند. پیش از این با تلفن همراه نیز امکان ماینینگ وجود داشت، اما الان که قدرت بیت کوین زیاد شده و در قسمت های مختلف کشورهای گوناگون به طور غیرمتمرکز انجام می گردد، پردازش داده ها نیز به کامپیوترهای قدرتمند و غول پیکر نیاز دارد. |
فارس: رویکرد کشورهای دنیا در مقابل بیت کوین چگونه بود؟
نیکزاد: در سال 2008 ساتوشی ناکاموتو برای نخستین بار این ایده را در سایت خود قرار داد و فعالیت خود را آغاز کرد. بعضی از افراد به خصوص کشورهای آمریکایی می گویند بلاک چین و بیت کوین به این دلیل ایجاد شده تا شرکت های شرقی، اقتصاد دنیا را از سمت آمریکا به سمت کشورهای شرقی سوق دهند و آن را مخفف شرکت های بزرگ شرقی نظیر سامسونگ و توشیبا می دانند. اما این فرضیه به دلیل آنکه به صورت گمنام می توان بیت کوین را جابجا کرد، یک فرضیه درستی نیست. در ابتدا همه کشورها بیت کوین را ممنوع کردند و تنها دو کشور ژاپن و سوئیس با این پدیده به صورت منطقی برخورد کردند و آن را مانند پول های دیگر پذیرفتند. حتی در آمریکا به بیت کوینر ها گفته شد که باید به کلانتری مراجعه و تمامی دستگاه های خود را در اختیار دولت قرار دهند.
روسیه هم برای افرادی که در زمینه بیت کوین فعالیت می کردند دو سال زندانی در نظر گرفته بود، اما در حال حاضر همه کشورها متوجه شدند که نمی توانند جلوی آن را بگیرند و به هر ترتیبی شده تراکنش بیت کوین مجاز شد، البته بعضی از کشورها این درخواست را از افراد تحت نظارت که در زمینه بیت کوین فعال هستند داشت تا اطلاعات تراکنش های مالی خود را به دولت ارائه دهند.
فارس: به چه روشی بیت کوین بی نام است؟
نیکزاد: بگذارید با یک مثال برای شما شرح دهم. هر کسی در سیستم بانکی یک شماره حساب و پسورد دارد. شماره حساب طوری است که اگر هر کس آن را در اختیار داشته باشد می تواند در سیستم بانکی متوجه گردد که این حساب به نام شما است. ولی در بیت کوین شماره حساب شما به صورت یک عدد 256 تایی متشکل از صفر و یک است. به این ترتیب شما به صورت دلخواه و تصادفی یک عدد 256 تایی که با صفر و یک ایجاد شده را به عنوان پسورد انتخاب می کنید.
روسیه هم برای افرادی که در زمینه بیت کوین فعالیت می کردند دو سال زندانی در نظر گرفته بود، اما در حال حاضر همه کشورها متوجه شدند که نمی توانند جلوی آن را بگیرند و به هر ترتیبی شده تراکنش بیت کوین مجاز شد، البته بعضی از کشورها این درخواست را از افراد تحت نظارت که در زمینه بیت کوین فعال هستند داشت تا اطلاعات تراکنش های مالی خود را به دولت ارائه دهند. |
چگونه حساب کاربری در بلاک چین داشته باشیم ؟
این یکی از مزایای بیت کوین است که فرد خودش پسوردش را انتخاب می نماید. در باره شماره حساب نیز تابع های ریاضی به یاری می آیند و شماره حساب شما یک تابع باینری است که دنباله اعداد را در بر می گیرد. از این تابع های ریاضی می توان به SHA256 و REIP اشاره نمود. به این ترتیب 3 تابع با یکدیگر ترکیب شده و تابع جدیدی را ارائه می دهد که یک عدد رندوم در این تابع قرار می گیرد و در خاتمه شماره حسابی برای فرد ایجاد می گردد.
وقتی با بیت کوین تراکنش انجام می گردد، هویت افراد تعیین نیست مگر اینکه پس از انجام تراکنش به دولت اطلاع دهید که این تراکنش را شما انجام دادید.
فارس: رویکرد بانک مرکزی کشورها در قبال بیت کوین چه بود؟
نیکزاد: در ابتدا بانک های مرکزی استفاده از آن را ممنوع کردند، ولی باز هم با وجود ممنوعیت دیدند که مردم می توانند در این حوزه فعالیت نمایند. همچنین فرد برای هر تراکنش آدرس جدیدی پیدا می نماید و به همین دلیل نمی توان اشخاص را ردیابی کرد و از یک پسورد تعداد زیادی حساب وجود دارد که نمی توان این حساب ها و آدرس ها را به راحتی پیدا کرد.
کاهش ارزش دلار با ظهور بیت کوین
فارس: آیا بیت کوین به پول ملی آسیب می زند؟
نیکزاد: این نکته را باید در نظر بگیریم که بیت کوین به پول ملی ما سود می رساند اما این دلار است که در این بازار آسیب می بیند؛ چراکه هر چه ارزش بیت کوین بیشتر می گردد ارزش دلار نیز کمتر می گردد. البته حجم دلار در دنیا بیش از 10 هزار میلیارد است، در حالی که 100 میلیارد بیت کوین داریم. این نشان می دهد که دلار بیش از صد برابر بیت کوین است و بیت کوین فقط نیم درصد از دارایی های دنیا را داراست.
به دلیل آنکه مقدار کمی از دارایی های دنیا در بیت کوین نهاده شده، کمتر به آن توجه می گردد ولی نباید از این موضوع غافل شد که فناوری های الکترونیکی می تواند از نیم درصد ناگهان به 50 درصد بازار و دارایی دنیا دست پیدا کند.
فارس: چرا دولت دیر به موضوع رمزارز وارد شد؟
نیکزاد: واقعیت این است که من فکر می کنم در هیچ کشوری مانند ایران در دنیا بیت کوین مفید نیست؛ چراکه ما در ایران موقعیتی داریم که نباید از آن غافل شویم. بعضی می گویند که ایران نیز مانند ونزوئلا و لیبی مسائل مالی دارد اما این درست نیست؛ چراکه در این کشورها با اسکناس دلار خرید و فروش انجام می گردد و این موضوع اصلا قابل مقایسه با ایران نیست.
قصه رمز ارزها در ایران
2 قصه درباره وجود بیت کوین در ایران وجود دارد؛ در قصه اول، می توان این موضوع را در نظر گرفت که موقعیت بیت کوین در ایران مانند موقعیت بیت کوین در دنیاست. بانک مرکزی ایران مانند هر بانک مرکزی دیگری با بیت کوین مشکل دارد؛ چراکه در دنیا نیز جز سه بانک مرکزی که به طور قطع بیت کوین را پذیرفته اند، بقیه بانک های مرکزی با لجبازی و از سر ناچاری آن را قبول دارند.
اگر بانک مرکزی ایران با بیت کوین مشکل داشته باشد، به دلیل دعوای سنتی است که همواره بانک مرکزی به دلیل آنکه پول اصلی کشور را در اختیار دارد، نمی تواند بپذیرد تراکنش هایی که در کشور صورت بگیرد که به آنها اشراف کامل ندارد. به همین دلیل نباید بانک مرکزی را از حدی بیشتر در باره نوع برخورد با بیت کوین شماتت کنیم. اگر بانک مرکزی همین سال جاری اعلام می کرد که من بیت کوین را می پذیرم، فقط باید افراد موجودی های خود را در آن اعلام نمایند، ما باید تعجب می کردیم. البته این کار در سوئیس انجام می گردد و می توان شرکتی تاسیس کرد و با بیت کوین با آن تراکنش انجام داد. اما در ایران به دلیل آنکه ما زیرساخت لازم را هم نداریم این کار ممکن نیست.
فارس: و قصه دوم؟
نیکزاد: واقعیتی که وجود دارد این است که انقلاب اسلامی به دلیل آنکه از همان ابتدا مورد ظلم نهاده شده، بیشتر بر فناوری های داخلی خود تکیه نموده و این فناوری ها با تکنولوژی دنیا تفاوت زیادی پیدا نموده است. نزدیک به 20 سال ما از پیشرفت سریع تکنولوژی در دنیا کمتر بهره بردیم و حالا جنس تکنولوژی ما با تکنولوژی دنیا متفاوت است. می توان گفت؛ تحریم هم روی این موضوع تاثیر دارد اما اگر همین حالا نیز تحریم ها برداشته گردد و کشورهای آمریکایی و اروپایی با مسالمت به ما بگویند که از این تکنولوژی ها بهره ببرید، باز هم به دلیل تفاوت در نوع تکنولوژی نمی توانیم به خوبی از آن بهره ببریم.
این دو موضوع در کنار هم باعث شده که ایران دسترسی به زیرساخت ها به طور کامل نداشته باشد که البته نمی توان از نقش تحریم های ظالمانه چشم پوشی کرد. لذا بلاک چین این امکان را برای ما فراهم می نماید تا بتوانیم عقب ماندگی از نظام پرداخت دنیای را رفع کنیم.
فارس: و سخن پایانی؟
نیکزاد: تکنولوژی بلاک چین یک تکنولوژی نوظهور است و می توان با استفاده از بیت کوین تراکنش های مالی با کشورهای مختلف دنیا داشت. فردی ساکن تهران را میشناسم که از تیم توسعه دهندگان کوین های معروف جدول است و این نشان می دهد که هر کسی می تواند در آن سرمایه گذاری کند و بلاک چین برای ایران یک فرصت است.
خاتمهی پیغام/
منبع: خبرگزاری فارس