طرز تهیه کیشر؛ قهوه زنجبیلی یمنی

به گزارش فروشگاه کوچک، با طرز تهیه کیشر، قهوه شیرین زنجبیلی که اصالت آن به کشور یمن برمی شود، آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، یک نوشیدنی گرم نو در مهمانی سرو کنید.

طرز تهیه کیشر؛ قهوه زنجبیلی یمنی

نوشیدن و سرو نوشیدنی های گرم، به خصوص نوشیدنی های نو و جهانی در این روزهای سرد سال، لطف خاصی دارد. قهوه و چای از مشهورترین نوشیدنی های گرمی هستند که می توانید در خانه برای صبحانه، عصرانه یا پس از وعده های غذایی سرو کنید؛ اما آیا می دانستید که یک نوشیدنی سنتی در یمن وجود دارد که طعم و بافتی میان قهوه و چای را به شما ارائه می نماید؟ پس با ما همراه باشید تا شما را با یک نوشیدنی گرم نو و طرز تهیه ساده آن آشنا کنیم.

کیشِر (Qishr) یا قِشِر، یک نوشیدنی گرم سنتی یمنی است که با پوسته قهوه ادویه دار، زنجبیل، شکر و گاهی دارچین و هل درست می گردد. این نوشیدنی در کشور یمن، معمولا به جای قهوه نوشیده می گردد؛ زیرا نیازی به روست کردن دانه های قهوه ندارد، مقرون به صرفه تر است و ضایعات قهوه را به حداقل می رساند. در طرز تهیه های سنتی کیشر، به جای دانه های قهوه از پوسته دانه قهوه یا غلاف روی آن استفاده می گردد و به همین علت، این نوشیدنی بافت سبک تری دارد و بیشتر به یک چای گیاهی شبیه است؛ ضمناً کیشر، کافئین کمتری به نبست قهوه دارد.

درست کردن کیشر، بسیار ساده است؛ اما باید به خاطر بسپارید که برای آماده سازی این قهوه مخصوص قرار نیست از دستگاه های اتوماتیک قهوه ساز یاری بگیرید و در واقع باید کیشر را مانند یک چای گیاهی یا دمنوش درست کنید. برای تهیه این نوشیدنی که به صورت گرم سرو می گردد، باید تمام مواد لازم را به نقطه جوش برسانید، سپس آن را کنار بگذارید و برای دو بار دیگر قهوه را بجوشانید تا تمام طعم ها آزاد شوند.

هرآنچه باید درباره قهوه زنجبیلی کیشر بدانید:

  • قهوه زنجبیلی کیشر و طرز تهیه آن
  • نکات لازم برای تهیه قهوه زنجبیلی کیشر
  • تاریخچه کیشر
  • فواید نوشیدنی کیشر
  • طعم نوشیدنی کیشر در یمن

قهوه زنجبیلی کیشر و طرز تهیه آن

مواد لازم برای یک نفر (روش اول)

  • یک لیوان آب
  • 6 قاشق چای خوری قهوه آسیاب شده ریز
  • 4 قاشق چای خوری شکر
  • یک و نیم قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده

طرز تهیه قهوه زنجبیلی کیشر (روش اول)

مرحله اول:

همه مواد لازم را در یک قوری سنتی ایبریک (Ibrik) یا یک شیرجوش کوچک مخلوط کنید.

مرحله دوم:

شیرجوش را روی حرارت بگذارید تا آب به جوش بیاید. سپس آن را از روی حرارت بردارید.

مرحله سوم:

زمانی که قهوه از جوش افتاد و دیگر حبابی روی سطح نوشیدنی نبود، دوباره شیرجوش را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید تا یک بار دیگر به جوش بیاید. شیرجوش را از روی حرارت بردارید و یک بار دیگر این مرحله را تکرار کنید.

مرحله چهارم:

قهوه زنجبیلی کیشر شما آماده است. آن را در فنجان بریزید و سرو کنید.

مواد لازم برای شش نفر (روش دوم)

  • 3 لیوان آب
  • یک لیوان پوسته دانه قهوه
  • 2 قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده (یا یک دوم قاشق چای خوری پودر زنجبیل)
  • یک دوم قاشق چای خوری دارچین
  • یک دوم قاشق چای خوری زیره
  • یک چهارم لیوان شکر

طرز تهیه قهوه زنجبیلی کیشر (روش دوم)

مرحله اول:

پوسته قهوه را با استفاده از یک آسیاب، کمی آسیاب کنید.

مرحله دوم:

سه لیوان آب را در یک قابلمه مناسب بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت میانه گاز به جوش بیاید.

مرحله سوم:

تمام مواد لازم را در آب بریزید و هم بزنید تا مخلوط شوند.

مرحله چهارم:

اجازه دهید تا نوشیدنی شما برای 5 تا 6 دقیقه روی حرارت میانه رو به پایین گاز دم بکشد.

مرحله پنجم:

با استفاده از یک صافی، نوشیدنی را در فنجان های کوچک بریزید و بلافاصله به صورت داغ آن را سرو کنید.

نکات لازم برای تهیه قهوه زنجبیلی کیشر

  • در طرز تهیه ارائه شده اول از 4 ماده اولیه استفاده شده است؛ اما شما می توانید از ادویه جات و نسبت های مختلف دیگر برای تهیه این نوشیدنی بهره ببرید.
  • بعضی افراد دوست دارند قهوه زنجبیلی را خیلی شیرین سرو نمایند و برای همین، اندازه زیادی شکر به آن می افزایند.
  • در بعضی طرز تهیه های به قهوه زنجبیلی کیشر، شیر اضافه می گردد تا بافت خامه ای پیدا کند. به این نوشیدنی، شیر قهوه کیشر یا بان حلیب (bunn halib) می گویند.
  • قهوه زنجبیلی کیشر را به صورت سنتی در فنجان های کوچک قهوه خوری (demitasse cups) سرو می نمایند؛ زیرا نوشیدن آن در جرعه های کوچک، لذت بخش تر است.
  • قبل از سرو اجازه دهید تا قهوه برای حداقل یک دقیقه استراحت کند. با این کار مواد اضافه ته نشین می شوند.
  • اگر طعم این قهوه برای شما خیلی زنجبیلی است، می توانید یک دوم قاشق چای خوری دارچین یا یک دانه هل در حین درست کردن قهوه کیشر در شیرجوش بریزید.

تاریخچه کیشر

قهوه از آن طرف دریای سرخ در دهه 1500 به شبه جزیره عربی وارد شد؛ منطقه ای که هم اکنون کشور یمن است. پس از ورود قهوه به یمن، درویش های مسلمان آغاز به کشت بوته قهوه در زمین ها و باغ های خود کردند. در ابتدا، یمنی ها از پالپ میوه قهوه تخمیر شده (coffee berries)، یک نوشیدنی سنتی مخصوص درست می کردند. این نوشیدنی با نام کیشر شناخته می شد و آن را در حین مراسم مذهبی سرو می کردند. واژه کیشر، ریشه در زبان عربی دارد و به معنای پوسته، غلاف یا پوست کندن است.

کیشر در حال حاضر، یک نوشیدنی نمادین در فرهنگ یمنی به شمار می آید و گفته می گردد که آماده سازی و سرو آن برای خود، یک مراسم مخصوص است. سرو نوشیدنی گرم کیشر در فرهنگ یمنی، نشانه ای از مهمان نوازی است و امکان ندارد که آن ها برای خانواده و دوستان خود در مهمانی ها، این نوشیدنی را سرو ننمایند. کیشر، بعلاوه یک نوشیدنی مناسب و سبک برای سرو پس از وعده های غذایی است؛ زیرا از مواد ساده ای تشکیل می گردد و به هضم غذا یاری می نماید.

قهوه زنجبیلی یک نوشیدنی جهانی است و همواره در یک فنجان پر سرو می گردد. کیشر، یک نوشیدنی ترکیبی درست شده از پوسته میوه قهوه است و معمولا در ابتدای مهمانی، دو فنجان از این نوشیدنی برای مهمان آورده می گردد. کیشر در منطقه ساحلی تهامه (Tihamat al Asir)، خط ساحلی از خلیج عقبه تا باب المندب نوشیده می گردد؛ اما نسخه یمنی آن، مشهورترین نوع این نوشیدنی است.

برای تهیه یک نوشیدنی کیشر سنتی یمنی از پوسته قهوه خام، هل، زنجبیل و شکر استفاده می گردد. این مواد در یک قوری مخصوص به نام ایبریک روی آتش برای سه بار جوشانده و سرد می شوند و نوشیدنی حاصل بیشتر به چای شباهت دارد تا قهوه.

در کشور اتیوپی به این نوشیدنی، گشار (Geshar) یا هاشارا (Hashara) می گویند و آن را با پوسته قهوه روست شده سیاه درست می نمایند. در طرز تهیه این نوشیدنی در کشور اتیوپی، کیشر برای مدت زمان بیشتری در آب می جوشد تا یک قهوه دم نموده تیره تر با طعم بیشتر به دست بیاید. در کشور بولیوی، این نوشیدنی با نام سلطانا (Sultana) شناخته می گردد و از دارچین، میخک و شکر برای تهیه آن استفاده می نمایند.

امروزه، بسیاری از افراد نوشیدنی کیشر را به جای پوسته قهوه با دانه های قهوه آسیاب و پودر شده درست می نمایند؛ زیرا قهوه آسیاب شده به راحتی در همه جا پیدا می گردد. در فرهنگ های غربی، کیشر به عنوان قهوه زنجبیلی یا قهوه زنجبیلی ادویه دار (در صورت افزودن ادویه) شناخته می گردد.

فواید نوشیدنی کیشر

کافئین پایین: هر یک لیتر کیشر دارای 111.4 میلی گرم کافئین است و این اندازه در مقایسه با چای سیاه و قهوه، بسیار کم است؛ اما با این وجود اندازه کافئین کیشر، به شما انرژی کافی برای بیدار ماندن به خصوص در طول شب را خواهد داد.

محتوای بالای پلی فنول: پلی فنول ها به علت وجود آنتی اکسیدان، شما را از آسیب رادیکال های آزاد به دور نگه می دارند و خواص ضد پیری دارند. رادیکال های آزاد باعث بیماری های عفونی و انواع سرطان در بدن می شوند. نوشیدن کیشر به تقویت سیستم ایمنی بدن شما نیز یاری می نماید. در مقایسه با چای سبز، گوجی (goji) یا میوه هایی چون انار، توت فرنگی، بلوبری و حتی ویتامین C و E، نوشیدنی کیشر دارای اندازه آنتی اکسیدان بیشتری است.

پروتئین BNDF: نوشیدنی کیشر دارای پروتئین BNDF است که حافظه شما را تقویت می نماید و بعلاوه موجب خواب راحت و تنظیم خلق و خو می گردد.

جلوگیری از آلزایمر، پارکینسون و زوال عقل: مصرف قهوه سنتی کیشر درست مانند قهوه شما را از بیماری هایی چون آلزایمر، پارکینسون و زوال عقل محافظت می نماید.

پیشگیری از دیابت نوع دوم: نوشیدنی کیشر حتی بدون استفاده از شکر، طعم شیرینی دارد و به همین علت با نوشیدن آن می توانید از دیابت نوع دوم پیشگیری کنید. البته افرادی که به دیابت مبتلا هستند، نباید زیاد چای مصرف نمایند؛ زیرا مقاومت انسولینی خون با نوشیدن چای کاهش می یابد.

محافظت از کبد: مصرف متعادل کیشر، بعلاوه می تواند شما را در برابر هپاتیت، کبد چرب و سیروز (cirrhosis) محافظت نموده و از پیشرفت سرطان کبد جلوگیری کند.

یاری به کاهش وزن: نوشیدن کیشر با بالا بردن متابولیسم بدن و سوزاندن کالری و چربی به کاهش وزن نیز یاری می نماید.

طعم نوشیدنی کیشر در یمن

تولیدنمایندگان قهوه در یمن و اتیوپی، دانه های قهوه را خشک می نمایند و سپس پوسته خشک دور آن را می نمایند. در حالی که در بیشتر کشورهای جهان این پوسته ها تبدیل به کمپوست می شوند، سال ها است که در منطقه شاخ آفریقا و باب المندب در یمن از این پوسته ها برای تهیه یک نوشیدنی سنتی مخصوص به نام کیشر استفاده می گردد؛ یک نوشیدنی مقرون به صرفه که جایگزین مناسبی برای قهوه است.

کیشر با طعمی شیرین و سبک، مزه زنجبیل و عطر و بوی دارچین و هل، بیشتر از قهوه به چای شباهت دارد. پس چه هوادار چای باشید و چه هوادار قهوه، از این نوشیدنی خوشتان خواهد آمد. در وصف طعم نوشیدنی سنتی یمنی می توان گفت که طعم کیشر، نه به چای شباهت دارد و نه به قهوه و شاید مزه ای میان این دو نوشیدنی را به شما ارائه کند.

اگر پیروز به تهیه قهوه زنجبیلی کیشر از مجموعه شربت ها و نوشیدنی های خبرنگاران شدید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگران بنویسید یا از قهوه خوش طعم و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / theatlantic.com / tasteatlas.com / myrecipes.com / thespruceeats.com
انتشار: 3 دی 1403 بروزرسانی: 3 دی 1403 گردآورنده: foroshgahak.ir شناسه مطلب: 2457

به "طرز تهیه کیشر؛ قهوه زنجبیلی یمنی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کیشر؛ قهوه زنجبیلی یمنی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید