هفته مهم بورس تهران؛ سه استراتژی در بازار سهام
به گزارش فروشگاه کوچک، خبرنگاران : بازار سهام در هفته پایانی نخستین ماه پاییز گام در فاز منفی گذاشته و حتی برخی مدعی اند فعلا این فرایند تداوم خواهد داشت اما درکنار معین دورنما، سه استراتژی هم پیش روی بورس بازان است.
به گزارش خبرنگاران به نقل از دنیای اقتصاد، پس از تعطیلی سه روزه، شاخص کل بورس معاملات روز یکشنبه را با افت 3درصدی به انتها رساند. در حال حاضر بورس بازان سه الگوی معاملاتی را در پیش گرفته اند. گروهی با دید بلندمدت، معاملات خود را بر تحلیل های بنیادی پایدار می کنند و گروه دیگر بر اساس الگوهای نموداری در کوتاه مدت نوسان می گیرند. دسته سوم اما بدون تحلیل تنها در اوج خریدارند و در کف فروشنده. در این میان اوج گیری انتشار گزارش های میان دوره ای در آخرین هفته پاییز می تواند با تحریک تقاضا از سوی دسته اول، سرنوشت بازار سهام را تعیین کند.
سه استراتژی در بازار سهام
بورس تهران پس از تعطیلی سه روزه، با افت بیش از 3 درصدی شاخص کل روبرو شد و این نماگر تا محدوده یک میلیون و 514 هزار واحد عقب نشینی کرد. به این ترتیب پس از ورود بازار سهام به فاز خرسی، برای سی وهفتمین روز متوالی نوسان شاخص کل بورس تهران در محدوده 5/ 1 تا 7/ 1 میلیون واحد ادامه پیدا کرد. شرایط حاکم بر بازار سهام آن هم پس از صعود بیش از 300 درصدی این نماگر در چهار ماه آغازین سال، به تشکیل سه جبهه بورسی انجامیده است.
در این راستا گروهی از سهامداران با توجه به افت قابل توجه قیمت ها، سطوح فعلی را جذاب ارزیابی کرده و با توجه به چشم انداز بلند مدت در اندیشه خرید سهام هستند. گروهی دیگر اما همچنان رویای کسب سود در کوتاه ترین زمان ممکن را در سر می پرورانند و از این رو به خرید و فروش می پردازند.
دسته سوم اما بلاتکلیف مانده و استراتژی تعیینی برای سرمایه گذاری ندارند و از این رو بیشترین آسیب ها را از فرایند فعلی بازار می پذیرند. در این میان هفته جاری آخرین فرصت شرکت ها برای ارائه گزارش های میان دوره ای است و می تواند در تقویت تقاضا از سوی گروه اول موثر واقع شده و سرنوشت بازار را تعیین کند.
سه جهت
به نظر می رسد نوسان قیمت سهام در دو ماه اخیر حاصل فعالیت سه گروه از سهامداران فعال در بورس تهران است. دسته نخست را سرمایه گذارانی تشکیل می دهند که با چشم انداز بلندمدت وارد جریان معاملات شده و با تکیه بر تحلیل های بنیادی دست به انتخاب سهام می زنند. در نتیجه عوامل اثرگذار بر فعالیت شرکت های سهامی در تصمیمات این گروه از سهامداران نقش مهمی را ایفا می کند.
در این میان از آنجا که رویکرد این گروه از فعالان بورس تهران، کسب سود در میان مدت و حتی بلندمدت است، بنابراین نوسانات روزانه قیمت تغییری در استراتژی معاملات و انتخاب آنها حاصل نمی کند. از این رو طبیعی است که با رصد گزارش های عملکرد ماهانه و میان دوره ای و همچنین انتظار برای تحلیل و بررسی گزارش های فصل تابستان به دنبال جذاب ترین موقعیت برای خرید باشند. دسته دوم اما سهامدارانی هستند که میل به کسب سود در کوتاه ترین زمان ممکن را دارند.
این گروه هر چند توجه چندانی به صورت های مالی و تحلیل های بنیادی ندارند اما خالی از استراتژی نیستند. این دسته با بررسی نموداری قیمت یک سهم و برخورداری از ابزارهای تکنیکال، از نوسان روزانه و هفتگی کسب سود می کنند. ضمن اینکه رصد پول هوشمند و جریان شناسی حاکم بر بازار یکی از مهم ترین دغدغه های گروه دوم است.
این گروه از بورس بازان ریسک پذیری بالایی دارند و شاید بر اساس ترکیبی از ریسک و بازده، امکان کسب سود حتی در این فضای منفی برای این گروه از سهامداران غیرمحتمل نیز نباشد. گروه هایی همچون بانک و خودرو شاید مستعدترین سهام برای فعالیت این گروه از سرمایه گذاران باشد.
دسته سوم اما نه ریسک پذیری گروه دوم را دارند و نه از قدرت تحلیل بنیادی سهام برخوردارند. نبود استراتژی تعیین در این گروه سبب می شود تا سودای کسب سود از تمامی موج های مثبت بازار، در نهایت منجر به بروز مخاطراتی برای سرمایه های این گروه از بورس بازان شود. گروهی که عموما در بالاترین قیمت ها (به سبب تبلیغات اطرافیان از کسب سود آسان در کوتاه ترین زمان ممکن) وارد گردونه معاملات سهام شده اند و به اصطلاح بورس خریدند و با شکل گیری موج های نزولی، به سرعت شناسایی زیان کرده و در صف فروشندگان قرار می گیرند.
این اما انتها کار این گروه نیست و مجددا در صف های خرید شاهد پشیمانی این سهامداران از فروش و خرید مجدد سهم هستیم. سهامداران این گروه در بسیاری از موارد از کسب سود در موج های صعودی باز می مانند و در موج های نزولی نیز مستعد تحمل زیان های قابل توجه هستند و از این رو بیشترین زیان را متحمل می شوند.
شاید بهترین روش برای سرمایه گذاری این گروه حضور غیرمستقیم و با واسطه در بازار سهام باشد؛ سرمایه گذاری از طریق صندوق های سرمایه گذاری یا سایر واسطه های مالی فعال در بازار سهام. در مجموع اما دادوستد این سه دسته سبب شده تا روزهای کم نوسان بورس تهران ادامه پیدا کند. در این میان با قرار دریافت در هفته انتهای مهرماه و آخرین فرصت بنگاه های بورسی برای انتشار گزارش های میان دوره ای بتواند با تقویت فعالیت گروه اول، سرنوشت شاخص سهام را تعیین تر کند.
هفته مهم برای بورس تهران
یکی از سنت های همیشگی شرکت های سهامی، تعویق انتشار گزارش های ماهانه و میان دوره ای به روزهای انتهای مهلت مقرر شده است. وضعیتی که همواره فضایی انتظاری در بازار ایجاد کرده و بر معاملات سهام سایه می گستراند. در حال حاضر با قرار دریافت در هفته انتهای مهرماه، شاهد انتشار خیل انبوهی از گزارش های فصلی شرکت های سهامی خواهیم بود.
در ادامه هفته نیز به احتمال قوی گزارش عملکرد مهر ماه شرکت های سهامی روی سامانه کدال می نشیند. این گزارش ها از آنجا برای سرمایه گذاران و فعالان بازار از اهمیت برخوردار است که حاوی نکات مهمی از عملکرد شرکت ها طی دو دوره مهم است. به عبارت دیگر، در گزارش های 6 ماهه شرکت های بورسی (درخصوص برخی شرکت ها با توجه به متفاوت بودن سال مالی برای دوره های دیگری تنظیم می شود)،
درآمد عملیاتی 6 ماه نخست سال، می تواند مبنای تحلیل معامله گران درخصوص میزان ارزندگی سهام باشد. به این ترتیب طی روزهای باقی مانده که انتشار صورت های مالی در بازار با ترافیک همراه است، شاهد جدال سهمگین خریداران و فروشندگان خواهیم بود. این فرآیند دست به دست شدن سهام و به عبارتی جابه جا شدن سهم از فروشندگانی که در حاشیه امن سودآوری قرار داشته با خریدارانی که چشم انداز مساعدی برای سهام متصورند، می تواند رشد قیمت در میان مدت را تضمین کند.
در این میان، سهامی که از پشتوانه بنیادی مناسبی برخوردارند پس از انتشار گزارش عملکرد فصل اخیر احتمالا مورد استقبال سهامداران قرار گرفته و ترکیب جدیدی از معامله گران را روبه روی خود ببینند. به این ترتیب معاملات هفته آینده می تواند از جذابیت بالایی برخوردار باشد.
منبع: اقتصادنیوز