2 طرز تهیه تمر آلوچه با آلو تازه و خشک ، 20 ترفند تمر آلوچه بازاری
به گزارش فروشگاه کوچک، تمر آلوچه یکی از چاشنی های پرکاربرد و محبوب در آشپزی ایرانیه که بافت غلیظ، طعم ترش و رنگ جذابش، اون رو به انتخابی عالی برای تهیه انواع چاشنی، سس، لواشک و حتی اضافه کردن به غذاهای گوشتی تبدیل نموده. توی این مقاله از در ، مراحل طرز تهیه تمر آلوچه خانگی رو به عنوان یکی از به شما یاد میدیم؛ از انتخاب آلوچه مناسب تا جداسازی هسته و پخت تمر آلوچه. بعلاوه نکاتی درباره طعم سازی، نگهداری و کاربردهای متنوع این چاشنی ترش و ملس میاریم.

طرز تهیه تمر آلوچه خونگی در یک نگاه
برای تهیه تمر آلوچه، اول آلوچه های ترش و نیم رس رو خوب بشورین و دم شون رو جدا کنین. بعد داخل قابلمه بریزین و بدون آب، روی حرارت ملایم بذارین تا نرم بشن و آب بندازن. البته اگر آلوچه ها سفت یا خشک بودن، می تونین کمی آب اضافه کنین. وقتی آلوچه ها پختن، یه صافی روی دهانه یه کاسه بذارین و آلوچه های پخته رو توی صافی خالی کنین. با پشت قاشق، گوشت آلوچه رو از پوست و هسته جدا کنین و پوره صاف شده رو دوباره روی حرارت بذارین تا غلیظ بشه. حالا می تونین نمک، فلفل یا گلپر اضافه کنین و بعد از خنک شدن، تمر رو داخل ظرف شیشه ای بریزین و تو یخچال بذارین.
شما می تونین مقدار مواد اولیه، مراحل و جزییات تهیه تمر آلوچه رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای طرز تهیه تمر آلوچه
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
آلوچه تازه یا نیم رس | حدود 1 تا 1 و نیم کیلوگرم |
نمک | نصف تا 1 قاشق چای خوری |
فلفل قرمز یا فلفل سیاه (اختیاری) | به مقدار دلخواه |
آب (در صورت احتیاج) | 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 تا 15 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت تمر آلوچه: 45 دقیقه تا 1 ساعت
مقدار کالری تمر آلوچه در 1 قاشق غذاخوری: حدود 15 تا 25 کالری
مراحل طرز تهیه تمر آلوچه خانگی
تمر آلوچه رو می تونین به عنوان تنقلات یا چاشنی غذا استفاده کنین، کافیه مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.
مرحله اول: آلوچه ها رو آماده کنین
در ابتدا برای طرز تهیه تمر آلوچه سالم خونگی، آلوچه ها رو خوب بشورین و دم شون رو جدا کنین. بهتره از آلوچه های ترش، نیم رس یا جنگلی استفاده کنین چون هم رنگ نهایی تمر خوش رنگ تر درمیاد، هم طعمش عمیق تر و اصیل تر می شه. اگه آلوچه ها خیلی نارس بودن، می تونین کمی آلو رسیده تر هم اضافه کنین تا مزه اش متعادل تر بشه.
مرحله دوم: آلوچه ها رو بپزین
آلوچه های شسته و آماده شده رو داخل یه قابلمه مناسب بریزین و بدون اضافه کردن آب، روی حرارت ملایم بذارین. خودشون کم کم آب می ندازن و آغاز می کنن به نرم شدن. حواستون باشه هر چند دقیقه یه بار هم بزنین تا ته نگیره و همه آلوچه ها یکنواخت بپزن. اگر آلوچه هاتون خیلی سفت یا خشک بودن، به مقدار 1/4 لیوان آب اضافه کنین.
مرحله سوم: پوست و هسته آلوچه ها رو جدا کنین
این مرحله اختیاریه و اگر می خواین تمر آلوچه، صاف و بدون هسته باشه، انجامش بدین. وقتی آلوچه ها کاملاً نرم شدن و پوستشون آغاز کرد به جدا شدن، قابلمه رو از روی حرارت بردارین و بذارین کمی خنک بشه.
حالا یه صافی فلزی یا آبکش ریز، رو روی دهانه یه ظرف یا قابلمه بذارین و آلوچه های پخته رو داخلش بریزین. با فشار دست یا پشت قاشق، گوشت آلوچه رو از پوست و هسته جدا کنین. این مرحله یه کم زمان بره ولی برای بافت نهایی تمر خیلی مهمه.
مرحله چهارم: چاشنی های دلخواهتون رو اضافه کنین
توی این مرحله از طرز تهیه تمر آلوچه، پوره صاف شده آلوچه رو دوباره داخل قابلمه بریزین و روی حرارت کم بذارین تا غلیظ بشه. تو این مرحله می تونین نمک، فلفل، گلپر یا هر ادویه دلخواه رو اضافه کنین تا تمر آلوچه تون طعم دارتر و خاص تر بشه. مراقب باشین تمر زیاد نجوشه چون هم رنگش تیره می شه، هم طعمش تلخ می زنه.
نمک و انواع ادویه رو از فروشگاه های به روش های خرید و اینترنتی می تونین تهیه کنین.
مرحله آخر: تمر آلوچه رو نگهداری کنین
در آخر، وقتی تمر به غلظت دلخواه رسید، یعنی نه خیلی شل و نه خیلی سفت، قابلمه رو از روی حرارت بردارین و بذارین مایه تمر کاملاً خنک بشه. بعد تمر آلوچه رو داخل ظرف شیشه ای تمیز بریزین، درشو محکم ببندین و بذارین تو یخچال. تمر آلوچه خونگی اگه خوب پخته شده باشه، تا چند هفته قابل استفاده ست و طعمش هم با گذشت زمان بهتر می شه.
برای خرید انواع به روش های حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
روش تهیه تمر آلوچه با آلوچه خشک
برای تهیه تمر آلوچه با آلوچه خشک، اول باید آلوچه ها رو چند ساعت یا ترجیحاً از شب قبل داخل آب ولرم بخیسونین تا کاملاً نرم بشن. بعد همون آلوچه های خیس خورده رو با همون آب، داخل قابلمه بریزین و روی حرارت ملایم بذارین تا خوب بپزن و له بشن. وقتی بافتشون نرم شد، مثل روش قبل به یاری صافی، گوشت آلوچه رو جدا کنین، پوره رو حرارت بدین تا غلیظ بشه و در صورت احتیاج با نمک، فلفل یا شیرین کننده طبیعی طعمش رو تنظیم کنین. تمر آلوچه خشک معمولاً رنگ تیره تر و طعم عمیق تری داره، ولی با تنظیم نسبت ها می تونین به همون کیفیت دلخواه برسین.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه تمر آلوچه
- آلوچه های جنگلی یا قرمز ترش، رنگ نهایی تمر رو خوشرنگ تر و طعمش رو غلیظ تر می کنن. آلوچه های زرد یا خیلی رسیده تمر رو شیرین و کم رنگ می کنن.
- اگر می خواین تمر آلوچه ملس بشه، به جای استفاده از آلوچه های کاملاً نارس یا جنگلی، یه مقدار آلو بخارا یا آلو زرد رسیده هم اضافه کنین. این ترکیب باعث می شه طعم تمر متعادل تر بشه و اون حالت ملس دلخواه ایجاد بشه.
- اگه تمر خیلی ترش شد، می تونین کمی شیره انگور (طرز تهیه شیره انگور)، رب انار شیرین (طرز تهیه رب انار) یا حتی پوره خرما بهش اضافه کنین. این مواد هم طعم رو متعادل می کنن، هم بافت تمر رو لطیف تر می کنن.
نکات پخت تمر آلوچه
- به آلوچه ها در زمان پخت آب اضافه نکنین، مگر در موارد خاص. اگه آلوچه ها خیلی خشک بودن یا موقع پخت، آب کافی ننداختن، فقط مقدار کمی آب (حدود 1/4 لیوان) اضافه کنین تا تمر رقیق نشه.
- برای صاف کردن تمر آلوچه، صافی فلزی بهتر از صافی پلاستیکی یا پارچه ایه، چون هم راحت تر گوشت آلوچه رو جدا می کنه، هم بافت تمر لطیف تر درمیاد. اگه بخواین تمر خیلی یکدست باشه، می تونین بعد از صافی، یه بار هم از الک ریز ردش کنین.
- ادویه ها رو در مرحله غلیظ سازی اضافه کنین: نمک، فلفل، گلپر یا پودر لیمو عمانی رو بعد از صاف کردن و قبل از سرد شدن اضافه کنین تا خوب با تمر ترکیب بشن.
- در مرحله اول پخت تمر آلوچه، درب قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار اضافی خارج بشه ولی آلوچه ها خشک نشن. این تکنیک به حفظ رنگ طبیعی و جلوگیری از ته گرفتن یاری می کنه.
- در مرحله دوم پخت تمر آلوچه، تمر رو مرتب هم بزنین و کف های سطحی رو با قاشق جدا کنین. این کار هم رنگ تمر رو شفاف تر می کنه، هم از ته نشینی ناخالصی ها جلوگیری می کنه.
- تمر رو زیاد نجوشونین. حرارت بالا باعث تیره شدن رنگ و تلخ شدن طعم تمر می شه. بذارین با حرارت ملایم و زمان کافی غلیظ بشه.
- برای تست غلظت تمر آلوچه، یه قطره از تمر رو روی بشقاب سرد بریزین؛ اگه پخش نشد و فرم خودش رو حفظ کرد، یعنی غلظت مناسبه. این روش برای کنترل کیفیت نهایی خیلی کاربردیه.
نکات نگهداری تمر آلوچه
- اگه تمر آلوچه هنوز گرم باشه، بخار داخل ظرف باعث رطوبت اضافی و فساد زودرس می شه. بذارین کاملاً خنک بشه، بعد در ظرف بریزین و درشو محکم ببندین.
- ظرف نگهداری تمر آلوچه باید شیشه ای و درب دار باشه. ظرف های پلاستیکی ممکنه طعم تمر آلوچه رو تغییر بدن یا رنگ بگیرن.
- حتماً ظرف رو قبل از ریختن تمر، خشک و تمیز کنین.
- بعد از سرد شدن تمر آلوچه، می تونین یه لایه نازک روغن کنجد یا زیتون روی سطح تمر بریزین تا از اکسید شدن و کپک زدگی جلوگیری کنه، مخصوصاً اگه تمر رو خارج از یخچال نگه می دارین.
- برای ماندگاری بیشتر تمر آلوچه، می تونین تمر رو در ظرف های کوچک تر تقسیم کنین و فقط یکی رو در یخچال نگه دارین؛ بقیه رو در فریزر بذارین تا طعم و کیفیتش حفظ بشه.
- هر بار که تمر آلوچه رو مصرف می کنین، حتماً از قاشق خشک و تمیز استفاده کنین تا آلودگی وارد ظرف نشه. رطوبت یا ذرات غذا می تونن باعث فساد سریع تر تمر میشن.
بیشتر بخوانید:
تمر آلوچه رو با چی مصرف کنیم؟
تمر آلوچه رو می تونین به تنهایی به عنوان تنقلات یا به عنوان چاشنی در انواع خورش استفاده کنین. اما ترکیب تمر آلوچه با برخی مواد غذایی، می تونه طعم جذابی بسازه:
- تمبر آلوچه با رب انار: یه سس ترش و غلیظ برای مرغ، کوفته، یا حتی سالادهای گرم درست می کنه.
- تمبر آلوچه با پوره زغال اخته: پایه ای عالی برای لواشک خاص، ترش و خوشرنگ با بافت ابریشمی.
- تمبر آلوچه با ماست چکیده: دیپ ترش مزه و متفاوت برای فینگرفود، چیپس سبزیجات یا نان خشک.
- تمبر آلوچه با پوره سیب یا آلو بخارا: برای متعادل کردن طعم تمر و ساخت نسخه ملس تر یا شیرین تر.
- تمبر آلوچه با نعناع خشک یا پودر گل سرخ: برای تهیه چاشنی مجلسی کنار غذاهای گوشتی یا برنجی.
- تمبر آلوچه با روغن زیتون و سیر رنده شده: تبدیل تمر به سس ترش تند برای سالاد یا دیپ نان.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن تمر آلوچه
1- چرا تمر آلوچه تلخ میشه؟
- پخت طولانی یا حرارت زیاد که باعث تجزیه ترکیبات طبیعی و ایجاد طعم تلخ می شه.
- استفاده از آلوچه های نارس یا پوست دار چون پوست و هسته برخی آلوچه ها تلخی طبیعی دارن.
- افزودن بیش از حد ادویه ها مثل گلپر، فلفل یا پودر لیمو عمانی زیاد که تمر آلوچه رو تلخ می کنن.
- اکسید شدن تمر در حین پخت یا نگهداری و تماس زیاد تمر آلوچه با هوا یا ظرف نامناسب باعث تلخی می شه.
- برای اصلاح طعم تمر آلوچه، می تونین کمی شیره انگور یا پوره آلو بخارا به تمر آلوچه اضافه کنین تا تلخی متعادل بشه.
2- چطور تمر آلوچه ترش درست کنیم؟
برای ترش شدن تمر آلوچه، از آلوچه های نارس تر یا جنگلی استفاده کنین و می تونین کمی یا هم اضافه کنین.
3- برای شیرین شدن تمر آلوچه چی اضافه کنیم؟
برای شیرین تر شدن تمر آلوچه، ترکیب آلوچه با آلو بخارا یا کمی شیره انگور طبیعی می تونه طعم تمر رو متعادل تر و ملایم تر کنه
4- آیا تمر آلوچه برای بچه ها مناسبه؟
اگه تمر آلوچه رو بدون نمک و فلفل درست کنین، برای بچه ها بالای یک سال مناسبه. چون آلوچه خاصیت ملینی داره، بهتره مقدار مصرفش کنترل شده باشه. البته مصرفش برای بچه ها زیر یک سال توصیه نمی شه چون ممکنه باعث حساسیت یا دل درد بشه.
منبع: افق کوروش